Lavtlønnede polske arbejdere på midlertidig udstationering skal stoppes, mener BAT.
28-07-2004
Truslen om billige østeuropæiske arbejdere der oversvømmer det danske arbejdsmarked har fået ny næring. Det sker efter en artikel i august-nummeret af magasinet Penge & Privatøkonomi, magasinet nærmest opfordrer de danske husejere til at hyre polske arbejdere til f.eks. 60 kroner i timen, når der skal udføres murer eller tømrerarbejde.
Magasinet mener, at det er fuldt lovligt for privatpersoner at hyre polsk arbejdskraft på såkaldt midlertidig udstationering, hvor der ikke er et krav om at overholde danske løn- og arbejdsvilkår.
Penge & Privatøkonomi har ringet til polske firmaer, der erklærer sig parate til at udføre opgaverne og magasinet nævner en række andre fordele ved at bruge polske håndværkere, der angiveligt er villige til at arbejde 10-12 timer dagligt, holder kortere pauser og er bedre til at rydde op end de danske håndværkere. Altså lutter fordele og magasinet opfordre husejerne til at komme i gang med et ’nu er resten op til dig’.
Politikerne skal lukke hullerne
Artiklen har skabt voldsom forargelse hos fagforbundene, deriblandt BAT, der kræver handling fra politikerne.
- Nu må vi have politikerne på banen for at få vurderet, om privatpersoner kan hente polske håndværkere herop og aflønne dem med eksempelvis 50-60 kroner i timen. Jeg har min meget, meget store tvivl om det kan lade sig gøre, men hvis det er tilfældet, er det helt klart i strid med intentionerne i Udstationeringsdirektivet, siger BAT-kartellets formand John Larsen.
- Det har hidtil været vores helt klare opfattelse, at der ikke er tale om udstationering, hvis den polske bygningsarbejder alene har en dansk privatperson som bygherre og arbejdsleder. Der skal være ledelse og fordeling af arbejdet, tilladelser med videre indeholdt i opgaven, mener John Larsen, som opfordrer til at man samtidig får lukket andre huller, som vil kunne udnyttes til at underbyde det danske lønningsniveau.
- Der er ud over spørgsmålet om udstationeringsreglerne også brug for at kigget på et par andre hængepartier i forbindelse med udvidelsen. Det være sig den fri etableringsret og hvor meget, eller hvor lidt, der skal til for at etablere sig som selvstændig, ligesom der er brug for at få defineret grænserne for tjenesteydelser, mener John Larsen.
- mir
Læs september 2023 udgaven her
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Den berømte, ”uendelige elevator” har gennemgået en stor renovering, der stillede Byggesekretariatet over for store udfordringer
Nuværende filantropidirektør Nina Kovsted Helk er ny administrerende direktør i Realdania. Hun afløser den 1. april 2025 Jesper Nygård på posten. Samtidig justeres direktionen fra tre til to personer
Masu Planning har vundet udbuddet om fornyelsen af Algade og Hestetorvet i Roskilde. Der skal blandt andet skabes et klassisk strøgforløb, som lever op til tidens krav om funktionalitet og klimatilpasning
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger