UgensErhverv.dk

Kollegium bliver monteret som bro

Kortere byggetid og ingen brug af stilladser ved opførelsen af Tietgenkollegiets facade.

27-07-2004

En helt ny og utraditionel byggemetode herhjemme tages i brug når Tietgenkollegiet i Ørestaden skal have monteret facaden mod gården.
Den består nemlig af 45 betonelementer, der skal rumme kollegiets fælleslokaler og køkkener, som placeres som udkragninger på den cirkulære kollegiebygning.
De forskellige elementer placeres forskudt i forhold til hinanden og rager op til otte meter ud fra facaden og vejer op til 250 tons hver.

- Det er første gang, at vi herhjemme arbejder med såkaldt fri frembygning i et husbyggeri. Det er samme princip, man bruger, når man bygger broer.
Det vil sige, at man understøtter det første udkragede betonelement på en knast på hovedbygningen, hvorefter det spændes fast til hovedbygningen.
Det næste betonelement understøttes på en ny knast på det monterede betonelement – og sådan bliver man ved, indtil alle betonelementer er monteret, siger projektleder Henrik Lützhøft Madsen fra Cowi, der er rådgivende ingeniører på byggeriet.

Byggemetoden gør det umuligt at bruge stilladser, og ifølge Henrik Lützhøft Madsen reduceres byggeperioden med flere måneder foruden at spare udgiften til selve stilladsopsætningen.

En af ulemperne ved den nye metode er dog, at der ikke må være andre på byggepladsen når elementerne monteres på grund af den forøgede nedstyrtningsfare.

Kinesiske fæstninger som inspiration
Foruden facaden er selve kollegiets form også utraditionel. Den er nemlig opbygget som et cirkelformet fæstningsværk efter kinesisk byggeskik fra 1200-tallet. For at beskytte sig mod hærgende banditter blev mange kinesiske landsbyer opført som små runde borge med individuelle boliger og fællesanlæg indenfor en solid mur.

- Et kollegium som boform er jo kendetegnet ved en høj grad af fællesskab. Hver har sin private bolig, men det er meningen, at man deles om husholdningen og deltager i forskellige fælles aktiviteter. Derfor syntes vi, at den runde form var indlysende til denne opgave, siger arkitekt Peter Thorsen fra Lundgård & Tranberg, der har stået for udformningen af det 4.500 kvadratmeter og 360 værelser store kollegium.

- mir

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Enigt Folketing vedtog Asbestloven

Enigt Folketing vedtog Asbestloven

Fra 1. juli i år skal virksomheder have autorisation for at nedrive asbestholdigt materiale. De har et halvt år til at få autorisationen på plads

Konkurser i byggeriet (Uge 22/2024 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 22/2024 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Spildprodukter skal udnyttes og have en ekstra chance

Spildprodukter skal udnyttes og have en ekstra chance

Som en del af Bygmas Take Back ordninger på de tunge fraktioner i byggeriet har materialeleverandøren indgået et samarbejde med Recycon Recycling, der som i de første i Danmark udvikler betonelementer ved hjælp af urban mining

Bevar bygningsmassen: Millionprojekt skal finde de gode løsninger

Bevar bygningsmassen: Millionprojekt skal finde de gode løsninger

Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania går nu med 45 mio. kr. i ryggen og et fireårigt sigte sammen om at skabe viden om og eksempler på, hvordan man kan bevare frem for at bygge nyt