UgensErhverv.dk

Kollegium bliver monteret som bro

Kortere byggetid og ingen brug af stilladser ved opførelsen af Tietgenkollegiets facade.

27-07-2004

En helt ny og utraditionel byggemetode herhjemme tages i brug når Tietgenkollegiet i Ørestaden skal have monteret facaden mod gården.
Den består nemlig af 45 betonelementer, der skal rumme kollegiets fælleslokaler og køkkener, som placeres som udkragninger på den cirkulære kollegiebygning.
De forskellige elementer placeres forskudt i forhold til hinanden og rager op til otte meter ud fra facaden og vejer op til 250 tons hver.

- Det er første gang, at vi herhjemme arbejder med såkaldt fri frembygning i et husbyggeri. Det er samme princip, man bruger, når man bygger broer.
Det vil sige, at man understøtter det første udkragede betonelement på en knast på hovedbygningen, hvorefter det spændes fast til hovedbygningen.
Det næste betonelement understøttes på en ny knast på det monterede betonelement – og sådan bliver man ved, indtil alle betonelementer er monteret, siger projektleder Henrik Lützhøft Madsen fra Cowi, der er rådgivende ingeniører på byggeriet.

Byggemetoden gør det umuligt at bruge stilladser, og ifølge Henrik Lützhøft Madsen reduceres byggeperioden med flere måneder foruden at spare udgiften til selve stilladsopsætningen.

En af ulemperne ved den nye metode er dog, at der ikke må være andre på byggepladsen når elementerne monteres på grund af den forøgede nedstyrtningsfare.

Kinesiske fæstninger som inspiration
Foruden facaden er selve kollegiets form også utraditionel. Den er nemlig opbygget som et cirkelformet fæstningsværk efter kinesisk byggeskik fra 1200-tallet. For at beskytte sig mod hærgende banditter blev mange kinesiske landsbyer opført som små runde borge med individuelle boliger og fællesanlæg indenfor en solid mur.

- Et kollegium som boform er jo kendetegnet ved en høj grad af fællesskab. Hver har sin private bolig, men det er meningen, at man deles om husholdningen og deltager i forskellige fælles aktiviteter. Derfor syntes vi, at den runde form var indlysende til denne opgave, siger arkitekt Peter Thorsen fra Lundgård & Tranberg, der har stået for udformningen af det 4.500 kvadratmeter og 360 værelser store kollegium.

- mir

Brochurer

Fra byggeaffald til ny beton

Fra byggeaffald til ny beton

En ny metode kan forvandle kasseret stenuld og beton fra at være en affaldsudfordring til at være en betoningrediens i en proces, der samtidig indfanger CO2 fra kredsløbet

Glaseksperten minimerer ressourcespild

Glaseksperten minimerer ressourcespild

Glaseksperten vil gennem automatisering sikre cirkulær håndtering af stel

Nye, koblede vinduer til historisk bolig

Nye, koblede vinduer til historisk bolig

Den tidligere statsministerbolig på Frederiksberg Bredegade 11, skulle renoveres og fik nye trævinduer med samme udseende som fra 1850`erne

Nu er Ella brolægger!

Nu er Ella brolægger!

22-årige Ella Stevens Andreasen er nu faguddannet brolægger – den første på Sjælland i 30 år