UgensErhverv.dk

Stop for arbejder til 750 mio. kr.

Staten siger nej til kommuners forbrugs-fest før de lægges sammen

17-03-2005

Indenrigsministeriet har foreløbig blokeret for kommunale anlægsprojekter til en samlet værdi af 750 mio. kr. i år. Baggrunden er, at regeringen frygter, at kommunerne vil dræne deres kasser ved at sætte ny-byggerier i gang, før de lægges sammen med andre kommuner.

Ifølge Indenrigsministeriet har man sagt nej til 130 ansøgninger svarende til 500 mio. kr., fordi kommunerne har overskredet en øvre grænse for de samlede anlægsinvesteringer. Desuden har man afvist 140 ansøgninger om tillægs-bevillinger på 250 mio. kr. af vidt forskellig karakter.

Kommunalreformen i starten af 1970’erne skræmmer, hvor sammenlægninger fik udgifterne til at stige markant. Som Venstres kommunalordfører, Leif Mikkelsen, har udtalt:
- Kommune-sammenlægningerne kan ikke lade sig gøre, hvis alle kommuner kommer med en brugt kassebeholdning. Derfor er vi nødt til at gribe ind.

Strammer grebet
En anden årsag til, at regeringen har strammet grebet om kommunerne er, at de i deres budgetter har planlagt at bruge ca. én mia. kr. mere i 2005 end aftalt med regeringen. I det lys indgik regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) i februar en aftale, som tvinger rige kommuner til at deponere en del af deres kassebeholdning. Netop for at undgå, at kommunerne bruger pengene, og dermed skader målsætningen om en lav vækst.

KL og regeringen er således enige om at begrænse væksten og forebygge, at den kommunale økonomi løber løbsk frem til indførelsen af kommunalreformen i 2007. Der indføres en likviditets-binding, som betyder, at kommuner med en stor kassebeholdning skal deponere en del af den centralt.

Alle projekter over en vis grænse skal godkendes af staten. Én af de kommuner, som er hårdt ramt af indgrebet, er Vejle, som har overskredet den øvre grænse med 30 mio. kr. Staten har kun godkendt halvdelen af beløbet, og det vil sige, at Vejle skal droppe nye anlæg til 15 mio. kr.

Borgmester Flemming Christensen (SF) er bekymret over, at man på den måde låser kommunerne i deres udvikling.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 28/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Grøn transformator med global ambition

Grøn transformator med global ambition

Med tyske Jens-Peter Saul som CEO, har Rambøll udviklet sig fra at være en nordisk virksomhed til en global spiller med en omsætning, der er mere end fordoblet til 17 milliarder kroner

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

Airtox og Carl Ras bliver hovedsponsorer i Lyngby Boldklub

De kommende to sæsoner vil der står Carl Ras på maven af Lyngby Boldklubs spillere, når de løber på banen hjemme på Lyngby Stadion, mens der vil stå Carl Ras, når spillerne ifører sig klubbens udebanetrøje

Lige efter EU-bogen

Lige efter EU-bogen

Aktører i byggeriet kan vinde fordele ved hurtigt at omfavne EU's taksonomi-regler om bæredygtighed. Carl Ras står klar med rådgivning og service og er blandt andet en nøglespiller i den banebrydende renovering af DMI's tidligere domicil