UgensErhverv.dk

Når skidt kommer til ære

Ny internetbørs giver mulighed for at tjene penge på affald.

10-03-2005

Ny internetbørs giver mulighed for at tjene penge på affald.

Af Lars Solberg


Affald…. Ordet lyder ikke ligefrem af klingende mønt, men faktisk kan der være penge i skidtet. En ny internetportal kaldet Affaldsbørsen forsøger nu at formidle kontakt mellem affaldshavere og købere, der kan bruge de kasserede materialer i produktionen eller sælge dem videre.

Det betyder mest mulig profit, da systemet er auktionsbaseret, men initiativet kan også medføre bedre miljø. Hvis man ikke kan få penge for affaldet, kan man i stedet give det væk på hjemmesiden eller finde den billigste måde at komme af med det, da der kan bydes på transportopgaven via nettet.

Den nye losseplads i cyberspace skal nok blive et hit, mener firmaet bag, Netmiljø A/S.
- Gennem de senere år har der været en stigende fokus på affald. Både via de strengere miljø/genbrugskrav, men også en øget bevidsthed om, at affald har en værdi. Men der har manglet en formidler – en mellemstation, der kan hjælpe virksomhederne med at komme af med deres affald, så de får nytteværdien ud af det, fortæller Svend Flindt, der er adm. direktør i Netmiljø A/S, som står bag den nye hjemmeside www.affaldsboers.dk

Web-siden henvender sig til mange former for virksomheder - fra små og store producenter til byggeentreprenører. Affaldstyperne kan være mange - fra plast til træ og byggebrokker. Alt er velkommen – dog ikke biologisk og farligt affald.

- I forbindelse med farligt affald er der så mange regler og forordninger, som skal overholdes både af os, køberne og sælgerne. Det kan vi ikke overskue lige nu – det må blive i tredje halvleg, siger Svend Flindt.

Rigeligt affald
Men der er da også rigeligt at gå i gang med. Affaldsproduktionen i Danmark vokser konstant. Og der er brug for rentable måder at komme af med det på.

- I vores arbejde inden for miljøområdet har vi oplevet, at mange virksomheder ser på affald som et dyrt og tidskrævende problem. Hvad enten det er byggeaffald, metal eller andet, er det som regel forbundet med plads- eller logistikproblemer. Mange firmaer kan have bunker liggende i årevis, uden at de gør noget ved dem, siger Svend Flindt .

Affaldet behøver ikke bare være rester fra en produktion. Det kan også være nye materialer, som firmaerne aldrig har fået brugt.

- Det kunne eksempelvis være et møbelfirma, der har indkøbt specialtræ til en stoleproduktion, de aldrig rigtig kom i gang med. Dette træ skal nu ryddes af vejen. Men i stedet for at få en vognmand til at køre det på forbrændingen, kan firmaet nu lægge en beskrivelse af det på Affaldsbørsen, og så er der måske en anden producent, der netop står og mangler denne type træ, og der kan handles.

Snasket røg
Endvidere kan netprojektet spare atmosfæren for en del snasket røg, mener Svend Flindt.
- Vi ved, at der i Danmark stadig bliver deponeret for lidt affald. Alt for meget køres på forbrændingen og går op i røg. Trods alle mulige filtre belaster det miljøet. Og det er jo dumt, når affaldet faktisk kan genbruges og gøre nytte andre steder, siger han.

Direktøren forventer, at en af de store affaldstyper på internetbørsen bliver brugt metal. Man skulle ellers tro, at firmaer med stålrester og letmetal selv kunne finde ud af at få materialerne ekspederet til en metalopkøber, da prisen på denne type affald er så høj. Men det kan være svært at få organiseret.

- Alting tager tid, og det har virksomheder ikke meget af. Der skal skaffes en vognmand, som skal betales og afregnes med. Med det nye system kan man bare lægge en enkel affaldsbeskrivelse ud, og så kan andre i hele landet gå ind og give et bud på affaldet og komme og hente det, siger Svend Flindt.

Det er ikke alt affald, der er penge værd. Men Affaldsbørsen lægger også op til, at siden kan bruges som en slags transportbørs.

- Når et firma har affald, der ikke er noget værd, kan det alligevel lægge ordren på siden, og så kan de forskellige vognmænd, der er interesseret i at komme og fjerne materialerne, klikke ind på opgaven og sende virksomheden en pris for afhentning. Firmaet kan derefter selv vælge den, der skal have opgaven, siger han.

Klikkort
Kommunikationen mellem sælger og køber skal ske via firmaernes e-mailadresser, der skal ligge på Affaldsbørsens hjemmeside.
Det er gratis at lægge opgaver ind. Det er modtagerne, der skal betale gildet.
Køberne - producenter, byggefirmaer eller vognmænd - skal have et såkaldt klikkort for at komme rundt på websiden. Kortet købes også over nettet.

Affaldsbørsen har nu været i gang i et par måneder. Og enkelte er begyndt at bruge siden - både affaldssælgere og -købere. Svend Flindt er overbevist om, at det bliver et hit.

- Det tager altid tid at få web-aktiviteter op at køre, men Affaldsbørsen har så mange åbenlyse fordele, at der nok skal komme så mange til, at det bliver interessant og profitabelt for alle – både firmaer og naturen, siger han.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 41/2024 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 41/2024 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Debat: Magthavernes mindesmærker

Debat: Magthavernes mindesmærker

Staten har som bygherre vist sig komplet uduelig, og ude i kommunerne elsker de enkelte borgmestre at bygge deres egne mindesmærker i form af nye rådhuse, skoler og andre offentlige byggerier, undrer BygTek-journalist Dan Bjerring sig

Fremragende økonomi skaber gigantisk økonomisk råderum

Fremragende økonomi skaber gigantisk økonomisk råderum

Regeringen undervurderer ifølge vismændene det økonomiske råderum med 25 milliarder kroner

Tåbeligt bureaukrati koster fjernvarmeforbrugere over 700 millioner kroner

Tåbeligt bureaukrati koster fjernvarmeforbrugere over 700 millioner kroner

Overskudsvarme har potentiale til stort set at dække EU’s samlede behov for varme i boliger og servicesektoren. I stedet blæses varmen ud til glæde for fuglene